In #food

Babka czekoladowa






Mazurki już upieczone, więc postanowiłam wziąć się też za babkę. Nigdy wcześniej nie piekłam babki, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz, prawda? Ten przepis jest nieco inny i ma w sobie nietypowy składnik. Zaciekawieni? Tym składnikiem jest.. uwaga uwaga - majonez!

Tak, dobrze przeczytaliście. Trochę nietypowe, ale majonez sprawia, że nasza babka będzie "wilgotna", a nie sucha. Nie wiem jak wy, ale ja za suchą tradycyjną babką nie przepadam.
Chcę zaznaczyć, że chodzi tutaj o najzwyklejszy majonez, a co jest jego dodatkowym atutem- nie czuć jego smaku w cieście!

Nie będę dłużej przedłużać tylko podam w końcu przepis :)

Składniki:

  • 3/4 szklanki mączki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3-4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (może być biały, brązowy - wedle upodobań)
  • 4 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
  • Obie mąki wymieszaj ze sobą w misce wraz z kakaem i proszkiem do pieczenia.
  • Ubij białka (żółtka zostaw w oddzielnej misce, jeszcze się przydadzą). Miksuj dodając powoli cukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec dodawaj majonez, nie przestając miksować.
  • Do gotowej masy dodawaj po łyżce wymieszanych wcześniej sypkich składników, mieszaj powoli ŁYŻKĄ! Gdy wszystko zostanie dokładnie ze sobą połączone, wlej do formy posmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą. (w moim przypadku była to silikonowa forma w kształcie korony)
  • Piecz w piekarniku w 180 stopniach, przez około 45 minut. Jeśli pieczesz w piekarniku z termoobiegiem, sprawdź patyczkiem po 35 minutach czy ciasto jest już gotowe.
Kiedy babka się upiecze, po wyciągnięciu z piekarnika możesz posypać ją cukrem pudrem lub też zrobić polewę. Smacznego! :)

Dajcie znać w komentarzach jak wam wyszła! A może macie inny ulubiony przepis? Czekam na wasze komentarze! :)

Related Articles

0 komentarze:

Prześlij komentarz